slide-1.jpg slide-2.jpg slide-3.jpg slide-4.jpg slide-5.jpg slide-6.jpg

slide-1.jpg

slide-2.jpg

slide-3.jpg

slide-4.jpg

slide-5.jpg

slide-6.jpg

PreviousNext

Zdravo Evropo

Zdravo EvropoDelegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Ministarstvo prosvete Republike Srbije organizovale su učešće u šestom ciklusu kviza “Zdravo Evropo”. Realizator projekta je, kao i prethodnih godina, Redakcija dečijeg i školskog programa Radio Televizije Srbije. Osnovni cilj Kviza jesteda na edukativno–zabavan način prikaže znanje srednjoškolaca iz oblasti poznavanja Evropske unije, njenih institucija i njenih zemalja članica.

Nakon inicijalnog testiranja koje je obavljeno u Beogradu u drugoj polovini marta, na osnovu dobijenih rezultata, za učešče u televizijskom seriju Kviza kandidovale su se 32 škole (ekipe) sa po dva takmičara i jednim rezervnim. Pitanja za inicijalno testiranje obuhvataju znanje iz opšte kulture. Testovi su pregledani u prostorijama Kancelarije Evropske unije u Beogradu, a komisiju su činili predstavnici Delegacije Evropske komisije, Ministarstva za prosvetu Republike Srbije, Kancelarije za evropske integracije Republike Srbije i RTS-a. Snimanja kviz emisija su realizovana tokom aprila i maja.

Literatura je upotrebljena za kreiranje pitanja koja se odnose na Evropsku uniju u televizijskom delu kviza.

Publikacije:

 1. Putovanje bez viza za građane Srbije
 2. IPA - Instrument za pretpristupnu pomoć
 3. Razumevanje proširenja
 4. Istražujmo Evropu!
 5. Kako funkcioniše EU
 6. Evropa u 12 lekcija
 7. Vaš vodič kroz Lisabonski ugovor (Your Guide through Lisbon Treaty) na engleskom

Ostale igre u kvizu zasnivaju se na poznavanju kulture, istorije, geografije, književnosti, muzike, filma i slikarstva zemalja članica Evropske unije. Ovaj ciklus kviza zahteva od učesnika da pored znanja takođe budu spremni da zapevaju, da budu otvoreni i komunikativni.

Šesti serijal kviza je zamišljen kao serijal od 15 emisija u kojima su se takmičili učenici srednjih škola iz Srbije. Emisije su premijerno emitovane subotom na Prvom programu RTS-a od septembra do decembra 2010. godine.

Sistem takmičenja u kvizu je bio sledeći:

 • 8 emisija (učestvuju po četiri ekipe od kojih dve najbolje prolaze u sledeći krug takmičenja)
 • 4 emisije (učestvuju po četiri ekipe od kojih dve najbolje prolaze dalje)
 • 2 polufinalne emisije (učestvuju po četiri ekipe od kojih dve najbolje prolaze u finale)
 • 1 finalna emisija (učestvuju četiri ekipe)

Kroz niz novih i zanimljivih igara, učesnici su pokazali opštu kulturu i znanje vezano za kontinent na kome žive kao i o Evropskoj uniji, njenim institucijama i sadašnjim članicama, a takođe osvojili vredne nagrade i putovanja u najlepše evropske gradove.

Kroz niz novih i zanimljivih igara, učesnici su pokazali opštu kulturu i znanje vezano za kontinent na kome žive kao i o Evropskoj uniji, njenim institucijama i sadašnjim članicama, a takođe osvojili vredne nagrade i putovanja u najlepše evropske gradove.

Podnavigacija

Najnovije vesti

Detalji

Kontaktirajte nas

Gimnazija "Svetozar Marković"

Ul. Branka Radičevića br. 1

18000 Niš, Republika Srbija

Tel./Faks: +381 18 254 396

Tel: +381 18 242 984

Web: www.gsm-nis.edu.rs

E-mail: gsm-nis@open.telekom.rs