slide-1.jpg slide-2.jpg slide-3.jpg slide-4.jpg slide-5.jpg slide-6.jpg

slide-1.jpg

slide-2.jpg

slide-3.jpg

slide-4.jpg

slide-5.jpg

slide-6.jpg

PreviousNext

Rusija 2012

Turnir gradova 1Turnir gradova je prestižno međunarodno matematičko takmičenje pod pokroviteljstvom Ruske akademije nauka i Moskovskog univerziteta. Kvalifikacioni deo ovog takmičenja sastoji se iz četiri faze koje se sprovode tokom školske godine. U kvalifikacijama učestvuje nekoliko desetina hiljada takmičara iz celog sveta, a na finalni deo poziva se sedamdesetak takmičara koji su postigli najbolji rezultat u kvalifikacijama. Finalni deo ovog takmičenja je u izvesnom smislu naučna matematička konferencija za srednjoškolce sa veoma zanimljivim i originalnim konceptom.

Turnir gradova 2Na finalnom delu takmičarima se prezentuje nekoliko tema, a svaka od njih sadrži po pedesetak problema (među kojima neretko ima i otvorenih, odnosno problema koji do tog trenutka nisu rešeni). Nakon te prezentacije svaki takmičar bira temu koju želi da radi, a potom u dogovoru sa ostalim finalistima, po slobodnom principu, formira svoj tim. Izrada problema vremenski nije ograničena – timovi desetak dana rešavaju probleme iz odabrane teme. Na kraju finalnog dela takmičenja najbolje ekipe dobijaju diplome koje svedoče o njihovim postignućima na finalu.

Turnir gradova 3Ove školske godine učenici naše škole zabeležili su vanserijski uspeh u kvalifikacionom delu takmičenja i četvoro njih se plasiralo na finalni deo. To su učenici specijalizovanog matematičkog odeljenja koji su završili prvi razred: Anđela Šarković, Nikola Spasić i Marko Stanković, kao i učenik Ivan Stošić koji je završio drugi razred odeljenja za talentovane fizičare. Osim njih, za filalni deo plasirali su se takmičari iz Rusije, Kanade, Australije, Irana, Ukrajine, Austrije i Hrvatske.

Finalni deo takmičenja održao se od 3. do 11. avgusta u Teberdi (Rusija). Vođa naše ekipe bio je nastavnik matematike Miloš Milosavljević. Nakon leta Beograd – Moskva, 2. avgusta svi finalisti i njihovi pratioci krenuli su vozom iz Moskve za Teberdu koja se nalazi na Kavkazu i udaljena je na oko 1600 kilometara od Moskve. Ovo zanimnjivo i nesvakidašnje putovanje trajalo je tridesetak sati.

Turnir gradova 4Srdačni organizatori takmičenja su već na samom početku učenicima podelili materijal kako bi se oni što bolje upoznali sa njim. Po dolasku u Teberdu naša četiri učenika su oformila svoj tim. Tema za koju su se opredelili bila je najatraktivnija, te se u njoj takmičio najveći broj timova. U narednim danima učenici su predano radili suštinski otkrivajući sve čari odabrane teme. Nije izostalo i druženje sa ostalim finalistima, kao i upoznavanje Kavkaza i same Teberde. Poslednjeg dana finala proglašeni su pobednici po temama, a naš tim je u izuzetno kvalitetnoj konkurenciji osvojio drugu nagradu. Po povratku u Moskvu, ekipa je uz pomoć organizatora, a i samostalno, nastojala da što bolje upozna Moskvu i njene kulrurne i istorijske znamenitosti.

Podnavigacija

Najnovije vesti

Detalji

Kontaktirajte nas

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Unesite kod sa slike

Gimnazija "Svetozar Marković"

Ul. Branka Radičevića br. 1

18000 Niš, Republika Srbija

Tel./Faks: +381 18 254 396

Tel: +381 18 242 984

Web: www.gsm-nis.edu.rs

E-mail: gsm-nis@open.telekom.rs