Školski prostor

Odluka o preseljenju iz 1966. godine definisana je kao privremeno rešenje. Objekat, naime, nije namenski građen i u njemu nema dovoljno prostora za optimalan rad. Gimnazija "Svetozar Marković" je jedina škola u Nišu koja nema namenski građen objekat. U tim privremenim uslovima, koji traju šezdeset godina, škola obavlja svoju obrazovnu i vaspitnu aktivnost, od jutarnjih do kasnih večernjih časova a njeni učenici, posebno iz odeljenja za talentovane matematičare i fizičare, postižu rezultate kojima se svrstavaju u sam vrh u Republici Srbiji i svetu.

Zgrada škole ima podrumske prostorije, sa klubom učenika, visoki parter, četiri sprata i potkrovlje. Ima sedam kabineta, tri laboratorije, biblioteku, osam velikih i trinaest manjih učionica, svečanu salu i salu za fizičko vaspitanje, površine 2.656,7 m2. Sa školskim dvorištem, fudbalskim i teniskim igralištima i botaničkom baštom, ukupan školski prostor iznosi preko 10.000 m2. Škola se redovno održava, renovira i oprema uz ogromne napore uprave škole i kolektiva, kao i uz pomoć sponzora.

Škola je ušla u program Evropske unije "Škole za demokratiju" tako da je u avgustu 2001. godine kompletno, stara drvena stolarija zamenjena plastičnom, sredstvima Evropske unije, a u saradnji sa Direkcijom za izgradnju grada Niša.

U saradnji Ministarstva prosvete republike Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, škola ima školskog policajca.

Sređena je i kompjuterska mreža u celoj školi, uveden bežični internet i postavljen video nadzor.

Za vreme prošle školske 2006/07. godine nabavljen je kompletan razglas, a za vreme raspusta 2007. godine, postavljen je parket u sve učionice.

Radi potpune bezbednosti učenika, krajem maja 2006. godine uveden je video nadzor čije proširivanje je urađeno 2007. godine.