Gimnazija nekad i sad

Gimnazija je osnovana 26.8.1954. godine i nosi ime Svetozara Markovića (1846-1875), novinara i publiciste, rodonačelnika socijalističkog pokreta u Srbiji.gimnazija

Gimnazija “Svetozar Marković” u Nišu osnovana je 1. septembra 1954. godine. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost obavljala je u objektu sadašnjih gimnazija “Stevan Sremac” i “Bora Stanković”. Odlukom opštinskih organa, Gimnazija se 1966. godine preselila u prostorije Doma učenika, poznatog kao Dom ŽIŠ-a u Nišu u ulici Branka Radičevića broj 1.

Tadašnja odluka o preseljenju definisana je kao privremeno rešenje. Objekat, naime, nije namenski građen i u njemu nema dovoljno prostora za optimalan rad. Gimnazija “Svetozar Marković” je jedina škola u Nišu koja nema namenski građen objekat. U tim “privremenim uslovima”, koji traju šezdeset pet godina, škola obavlja svoju obrazovnu i vaspitnu aktivnost, od jutarnjih do kasnih večernjih časova (radi u dve smene). 2011. godine škola dobija još jedan sprat i svečanu salu. Učenici škole, posebno iz specijalizovanih odeljenja, postižu rezultate kojima se svrstavaju u sam vrh u Republici Srbiji.

Školu svake godine pohađa oko 1000 učenika na različitim smerovima: društveno-jezički, prirodno-matematički, kao i u odeljenjima za obdarene matematičare i fizičare koje je jedino u Srbiji, i u kojima stručne predmete predaju profesori sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu. Od školske 2007/2008. godine upisujemo i učenike sedmog razreda talentovane za matematiku, informatiku i ostale prirodne nauke i koje vidimo kao buduće učenike specijalizovanih odeljenja naše škole. Od školske 2008/2009. godine otvoreno je bilingvalno odeljenje u kome učenici slušaju nastavu na srpskom i francuskom jeziku, a od školske 2011/2012. godine i na engleskom. U našoj školi uči se engleski, francuski, nemački, italijanski i ruski jezik.

Organizovane su brojne sekcije, dodatne aktivnosti i časovi u oblastima jezika, prirodnih i društvenih nauka u kojima učenici ispoljavaju svoje talente i kreativnost. Sve to doprinosi velikim uspesima naših učenika na državnim i međunarodnim takmičenjima, pa je tako 45 učenika osvojilo medalje na raznim nivoima takmičenja. Poslednjih godina postali smo prepoznatljivi po festivalu nauke „Nauk nije bauk“, kojim promovišemo povezivanje mladih naučnika širom sveta i uključenje Srbije u svetske akademske tokove koje će omogućiti očuvanje nacionalnog intelektualnog potencijala među mladima.

Sportisti se, takođe, mogu pohvaliti brojnim uspesima na svim nivoima takmičenja u svim sportskim disciplinama, a ženska ekipa i plasmanom na Svetsku olimpijadu u odbojci.

Vrlo uspešno ostvarujemo međunarodnu saradnju i učestvujemo u međunarodnim projektima kao što su Sandkorn, Aces i Ipa. U okviru međunarodne saradnje ostvareni su kontakti sa školama iz Francuske, Holandije, Italije, Makedonije, Bugarske, i Crne Gore.

Povodom Dana oslobođenja Niša, 11. januara 2010. godine, Gimnazija „Svetozar Marković“ dobila je priznanje koje se dodeljuje najboljim pojedincima i kolektivima zbog promovisanja znanja, nauke i sporta kao najviših vrednosti.

Učenici aktivno učestvuju u radu Učeničkog parlamenta gde imaju priliku da sami predlažu aktivnosti i realizuju ih uz pomoć profesora i drugog osoblja u školi.
Biblioteka poseduje veliki broj knjiga i časopisa. Časopis škole GroGi, koji uređuju i pišu učenici, proglašen je pre nekoliko godina za najbolji učenički časopis u Srbiji.
Ponosimo se jedinstvenom botaničkom baštom u ovom delu zemlje u kojoj imamo preko sto biljnih vrsta sa različitih kontinenata.

U slobodno vreme učenici se druže u Klubu učenika.