slide-1.jpg slide-2.jpg slide-3.jpg slide-4.jpg slide-5.jpg slide-6.jpg

slide-1.jpg

slide-2.jpg

slide-3.jpg

slide-4.jpg

slide-5.jpg

slide-6.jpg

PreviousNext

Muzička sekcija

Muzička sekcijaMuzička sekcija Gimnazije „Svetozar Marković“, uz puno napora, strpljenja i naravno ljubavi, pod dirigentskom palicom profesorke Razije Španović, već više od dve decenije nastupa na različitim festivalima, koncertima i priredbama sa veoma raznovrsnim programima. Dirigent hora „Gimnazijalke“ je uticajna ličnost u biranju programa, delujući na učenike sa kojima radi, ali osluškujući takođe, i njihove želje i potrebe. Naročito značajna saradnja sa drugim aktivima u školi tj. korelacija predmeta, veoma je izražena u radu profesorke Španović. Mnogi učenici koji upisuju Gimnaziju, posle završene niže muzičke škole učestvuju u radu muzičke sekcije i zahvaljujući tom radu nastavljaju kontinuitet muziciranja. Nekoliko članova muzičke sekcije otkrilo je talenat koji ih je odveo u svet profesionalaca umetničke muzike, što je na koncertima u našem gradu zadivilo ne samo ljubitelje muzike, već i muzičke stručnjake. Profesorka Razija Španović dobro poznaje tehniku pevanja i stilove horske literature posedujući precizan sluh i siguran ritam, kako u a cappella izrazu, tako i u vokalno instrumentalnom stilu.

Muzička sekcija u kontinuitetu radi i postoji od 1990. godine. U svom sastavu ima ženski hor „Gimnazijalke“, školski bend sastav, izvrsne vokalne i instrumentalne soliste i plesne grupe. Na početku svake školske godine oranizuje se audicija za nove članove. Na kraju četvorogodišnjeg školovanja i članstva biramo muzičare generacije i oni dobijaju nagrade i pohvale od strane Nastavničkog veća škole. Priprema, realizacija i dirigent: Razija Španović, profesor muzičke kulture.

Članovi muzičke sekcije

  • Hor "Gimnazijalke"
  • Kamerni hor
  • Vokalni solisti
  • Instrumentalni solisti i sastavi
  • Plesne grupe
  • Bivši učenici (muzičari generacije)

Hor: Nastava horskog pevanja našeg hora „Gimnazijalke“ izvodi se tokom cele školske godine. Horske probe se izvode odvojeno po glasovima i zajedno.

Kamerni sastavi: Sastavi se organizuju u okviru muzičke sekcije, obrazuju se od dva do devet sastava izvođača, instrumentalista ili kombinovano.

Muzička sekcija i hor “Gimnazijalke”

U vreme društveno-političke krize u zemlji, 90-tih godina muzika nam je bila potrebna kao duhovna hrana. Dok je u daljem periodu zamrzla aktivnost mnogih omadinskih horova iz Niša i niškog regiona, rad našeg hora je nastavljen, ali preusmeren na sadržaje koji su pratili potrebe školskih manifestacija, ali i novih za koje su se zainteresovali naši učenici. U muzičkoj sekciji učenika koji i vole i znaju da pevaju i sviraju negovali smo ozbiljnu muziku, ali i uvežbavali zabavnu i pop muziku i organizovali veliki broj koncerata u školi i van nje. Redovno smo pripremali sa horom i ostalim članovima muzičke sekcije sledeće programe:

Detalji

Kontaktirajte nas

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Unesite kod sa slike

Gimnazija "Svetozar Marković"

Ul. Branka Radičevića br. 1

18000 Niš, Republika Srbija

Tel./Faks: +381 18 254 396

Tel: +381 18 242 984

Web: www.gsm-nis.edu.rs

E-mail: gsm-nis@open.telekom.rs