Gimnazija Svetozar Markovic - forum Gimnazija Svetozar Markovic - forum
Vesti: * **NOVO** Uredite svoj profil **NOVO***

*
Dobrodošli, Gost. Molim vas prijavite se ili se registrujte.
Da niste izgubili svoj aktivacioni e-mail?
Jul 29, 2010, 11:41:31 pm

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i dužinom sesije

test
Stranice: [1] 2
  Štampaj  
Autor Tema: Nabolje je biti najstrozi?  (Pročitano 3628 puta)
SSpin
Administrator
Hero Member
Van mreže Van mreže

Be cool

Pogledaj profil E-mail
« poslato: April 27, 2008, 05:49:23 pm »

Da li ste misljenja, da ce profesor najbolje prenti znanje ako se prema ucenicima postavi strogim stavom, unoseci im strah u kosti, i vojnicku disciplinu?  Prevrtanje očima
Sačuvana

DuX
Clan
**
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #1 poslato: April 27, 2008, 07:46:43 pm »

Da li ste misljenja, da ce profesor najbolje prenti znanje ako se prema ucenicima postavi strogim stavom, unoseci im strah u kosti, i vojnicku disciplinu?  Prevrtanje očima
ne mislim tako, jer ce onda ucenici uciti samo da nebi dobili kaznu a ne da bi nesto stvarno znali
Sačuvana
Oske
Clan
**
Van mreže Van mreže

"There is no dark side of the moon really."

Pogledaj profil WWW E-mail
« Odgovor #2 poslato: April 27, 2008, 10:01:28 pm »

ja lichno najvishe volim stroge profesore koji umeju da ti prenesu znanje (Pecarski, Filipovic..). Ne valja kad je profesor strog a ne zna da predaje, niti valja da je mlak i predaje kako treba (dzabe kad niko nece moci da ga chuje od galame koju prave nezainteresovani)
Sačuvana

Free userbars" border="0

Free userbars" border="0
SSpin
Administrator
Hero Member
Van mreže Van mreže

Be cool

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #3 poslato: April 28, 2008, 10:30:57 am »

Planiram da se bavim profesorskom profsijom u buducnosti.

Nikad ne bih bio profesor kao Planinka recimo, ili kao Neda.
Smatram da bih imao bolji pristup djacima, i to je moje misljenje.

Profesor ne treba da se spusta na nivo djaka (u smislu "desi be") bar ne skorz, ali treba da poznaje tu finu granicu autoriteta i prijateljskog odnosa, a malo ko to ume.
Kriterijumom treba biti "strog", treba traziti znanje, a takodje u prenosenju znanja treba biti strog prema sebi i celog se dati poslu koji radis.
Znaci, ako ja predajem Vulkane, ja cu njima sve zivo da uradim samo da oni zadrze koncentraciju i saznaju sto je vise moguce o Vulkanima.

Ali ako ja sednem na stolicu i kazem :"Pa ce kazemo, Vulkani su..." od toga nema nista Smeško)
Sačuvana

andjela_94
Novi clan
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #4 poslato: Oktobar 12, 2009, 10:48:42 pm »

sto se tice prenosenja znanja, najbolji su profesori koji nisu mnogo strogi, ali su postovani i, normalno, s vremena na vreme znaju da se nasale s djacima... jer kod onih najstrozih ucenici uce iz straha, a ne zbog znanja... iskreno, ja ucim zbog ocene, ugavnom Smeško ako se nadje neki zanimljiv detalj, to upamtim... no, nije to tema... a nisu dobri ni oni koji su suvise blagi, tako da, najbolja je zlatna sredina... ali, da se ne lazemo, skoro svi vise vole kada su profesori blagi...
Sačuvana

bla bla bla... eto Smeško
anja^^
Novi clan
*
Van mreže Van mreže

Genius by birth, lazy by choice

Pogledaj profil
« Odgovor #5 poslato: Oktobar 14, 2009, 07:47:36 pm »

Ja iskreno mogu da kazem da ne ucim iz straha nijedan predmet. Ne ucim ih ni zbog ocene, zaista... Uopste mi nije problem da dobijem bilo koju ocenu, po zasluzi, pa makar to bili i kecevi... sto se neretko i desava...

Ali aj sad da se ne lazemo, ne verujem da bi mene ikada interesovalo koliko je stubova bilo oko naosa i pronaosa, kolika je zapremina supljeg valjka i slicno, da nema tih predmeta. A opet nemam problem da to i naucim. Naravno da cu detalje koji me zanimaju lakse i sa vise ljubavi zapamtiti, ali jbg sto se mora nije tesko Cheesy I ne umem da ucim napamet... za divno cudo ja mogu sada da ti ispricam nesto iz prve godine sa lakocom, i zato se cudim kada neko ne upamti nista sto smo radili, a radimo isto to ove godine, biologija cist primer... isto gradivo...

Zato ja na neki nacin i ne gledam nijednog profesora kao "strogog"... Mozda sam samo imala srece pa nisam dobila nijednog takvog profesora, a mozda sam i ja u pitanju... Jedini predmeti koje sam ucila "iz straha" bili su hemija i srpski na pocetku prve godine... Hemiju nemam vise a sprski sam zavolela - problem solved Namigivanje
Sačuvana
DUXI90
Full Member
Van mreže Van mreže

***Forumas nedelje***

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #6 poslato: Oktobar 16, 2009, 09:58:45 pm »

Hm....
Ne znam da li sa postao retardirani mazohista u ovoj gimnaziji, ali meni sad smeta što su neki profesori na faksu previše blagi. Deluje mi mnogo neozbiljno i neprofesionalno. Kad bih ja predavao nekad bio bih dosta strog. Ne kažem da bih tražio od dece da dube na glavi, da ne trepću i da ne dišu, ali ipak određene stvari moraju da se znaju - ja sam profesor i .  Zelenko
Sačuvana

Respect my authoritahhhhh!
andjela_94
Novi clan
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil
« Odgovor #7 poslato: Oktobar 18, 2009, 01:19:31 am »

hehehehe... pa da... Namigivanje
Sačuvana

bla bla bla... eto Smeško
sanja
Global Moderator
Sr. Member
Van mreže Van mreže

***Forumas nedelje***

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #8 poslato: Oktobar 18, 2009, 03:56:36 am »

Citat
Ne znam da li sa postao retardirani mazohista u ovoj gimnaziji
Oh da Jezik
Citat
ali meni sad smeta što su neki profesori na faksu previše blagi. Deluje mi mnogo neozbiljno i neprofesionalno.
Imaj na umu da dobar deo studenata nema onoliko znanja koliko ti imas (da se ne lazemo, u specijalnom se nauci puno vise nego u obicnim gimnazijama/strucnim skolama bar sto se tice matematike/informatike/fizike) i da profesori moraju da se prilagode i ostalima, manje sretnim u zivotu Jezik Jos jedan faktor je Race u IV godini Zelenko

Bese ti si na Matf-u i ETF-u?
Sačuvana
DUXI90
Full Member
Van mreže Van mreže

***Forumas nedelje***

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #9 poslato: Oktobar 18, 2009, 12:01:09 pm »

Da, jeste da se u specijalnom više nauči, ali da ti profesor metematike dođe i kaže "Ovo je jedna čudna definicija. Ja sam matematičar ali i meni je ovo čudno", a definicija je "n-arna (algebarska) operacija u skupu A je svako preslikavanje f:An -> A, n Є N"; ili matricu definiše kao "pravougaonu šemu" i ja ga onda pitam "Dobro, a kako se to stvarno definiše" a on mi odgovori "Pa tako..."?! Nisam navikao tako, stvarno. Osećam se degradirano.
Inače, to se sve dešava na ETF-u, na Matf nisam ni privirio. Možda odem januara da vidim kakvi su im ispiti, ali ništa više.
Sačuvana

sanja
Global Moderator
Sr. Member
Van mreže Van mreže

***Forumas nedelje***

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #10 poslato: Oktobar 18, 2009, 07:36:57 pm »

O divota... It's even worse than I tought...
Sačuvana
dzumba
Novi clan
*
Van mreže Van mreže

Pogledaj profil E-mail
« Odgovor #11 poslato: Novembar 29, 2009, 06:21:26 pm »

Као "мало" старији учесник форума (завршио сам гимназују "СМ" школске 1972/1973.г, природно-математички смер) да кажем нешто о "строгим" професорима и њиховој "строгоћи".

Суштина наставничког звања (професије) је да пренесу знање и да га ученици усвоје, али и да својим понашањем васпитно утичу на њих. Каже се: "није знање знање знати, већ је знање знање дати". То није могуће без личног знања (општег и специјалистичког) и умећа (методике), али и одређене, тзв. радне дисицплине. Они који то споје  углавном важе за строжије.

Као прво оне "добре" сам заборавио, односно заборавио сам им имена, док ове "строге" памтим јако добро. Друго, показало се да су ови "строги" били и добри људи и добри стручњаци који су умели да на усаде знање, а њихове "технике" сам и ја касније користио у животу. Суштина њихове строгости је била у томе да се на часу знало "ко малтер меша а ко висак држи" али и учило. Ево два примера:

Професор математике Владимир Петровић (у моје време је већ био старији човек, до скора је био жив) је имао обичај да скоро никад посебно не испитује. Дакле, часова пропитивања класичног типа није било. Али је, у ствари, сваки час било пропитивање.Сваки излазак на таблу у оквиру вежбања задатак, примера, сваки одговор и јављање је вредновао и вредно бележио је један свој "тефтерчић". Друго, на крају полугођа или школске године одређивао 5-6 нас ђака да објективно (то је наглашавао) оценимо све своје другове осим себе. Т е оцене смо давали лично њему, а он их је сабирао и јавно закључивао оцене, држећи у рукама онај "тефтерчић" и то отприлике овако: "Ти си Марковићу од својих другова добио средњу оцену 3,34. На писменим задацима и вежбама имаш 3,2, код мене имаш десет оцена са просеком 3,6, значи у просеку јака тројка.Ја ћу ти на кредит дати 4." Ми ђаци смо увек били строжији.А ако је даво "кредите" професор је то памтио и подсећао ђака на то. На часовима није било галаме, добацивања и сл. Увек је озбиљно предавао и захтевао да предавања, посебно извођења формула и сл. записујемо. Те прибелешке са часова су ми и на факултету биле изузетно корисне. Умео је да и сложене ствари "просто" објасни тако да сваком буду разумљиве. Умео је да буде духовит, можда чак и саркастичан али се нама ђацима то допадало. Када неки ђак, приликом извођења "доказа" почне да "лупа", имао је обичај да га пита: "јел ти то по Цукућу" или " да то није Цукићева теорема".

Други строги и јако добри професор је био Даргољуб Цветковић, професор српској језика. Он је сваки час започињао пропитивањем. Десет минута сваког часа је било резервисано за оцењивање. Питао је углавном градиво од предходног часа, али и све оно што је до тада савладано. Најчешће је ђак добијао само једно питање и оцену за то, али је током полугођа имао 10-так тих оцена. Осим тога никад се није знало ко ће када бити питан.Није било правила. Мене је једном шест часова за редом питао. Морам признати да је то терало ђаке на рад. Лектире су биле посебна прича. То је псебно оцењивао.Ценио је способност аналитичности. Та вештина коју сам код њега научио много ми је користила и позиву којим сам се бавио касније у животу. Анализе су морале бити праве, не преричавање.За преричавање лектире добијао си један. Да би проверио да ли су ђаци прочитали књигу обично је питао по неколико детаља из најважнијих делова књиге. Тмешко си огао да му подвалиш. И зато се читало, брзи "преводи" књига нису долазили у обзир. На часу није трпео галаму, гуркање и слично. Ко је био немиран премештао би га у прву клупу, тик испред катедре. Такав распоред је важио само за његове часове и "чик мајци" да га не сачекаш у распореду који је одредио.

И сада када се сретнем са друговима на годишњицама матуре увек се радо сетимо ова два, али и других "строгих" професора.То су професори који су на мене оставили набољи утисак, а важили су за најстроже.

Опростите на овако дугом тексту.

Пуно поздрава свим ђацима и професорима најбоље гимназије.
Sačuvana
DUXI90
Full Member
Van mreže Van mreže

***Forumas nedelje***

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #12 poslato: Novembar 30, 2009, 02:59:59 pm »

Meni je sećanje dosta sveže, ali znam da Račeta i Krcu nikad neću moći da zaboravim. Mada, ne mogu da kažem da mi je gradivo koje su mi predavali "labavi" profesori isparilo iz glave. Zavisi mnogo od pristupa profesora, postoje i manje strogi profesori koji imaju dobru metodologiju pa i uprkos njihovom opuštenijem odnosu prema učenicima na času uspeju da prenesu svo znanje koje je bilo potrebno preneti. Ja lično više volim disciplinovanu učionicu i tzv. radnu atmosferu, ali ima ljudi koji ne vole da neko vrši pritisak na njih i da ih tera da prate čas (iako to profesori rade samo zbog drugih učenika koji možda hoće nešto i da nauče) i vole da sa profesorima mogu da imaju neki prijateljski odnos.
Sve u svemu, dobro je imati i jedne i druge profesore tokom srednjoškolskog obrazovanja, a najbolje (po meni) je kad su ovi strožiji iz predmeta koji će imati veliki uticaj na vaše dalje usavršavanje kako biste što bolje savladali to gradivo, jer na fakultetu mnogi ljudi imaju problema sa propustima iz prethodnog školovanja. A ako su vam svi strogi, ne sekirajte se, taj višak stvari koje vas teraju da učite sigurno neće loše uticati na vas, čak će pomoći da budete svestranija i obrazovana osoba, što je dosta bitno u današnjem svetu gde ljudi postaju sve plići i ograničeniji.

@dzumba:
Hvala na pozdravima, baš mi je drago što se bivši učenici ove Gimnazije i dalje zanimaju za dešavanja u školi i pokazuju interesovanje za učešće u njenom životu (u prevodu: HVALA NA DUGOM POSTU, ah kako sam živnuo kad sam video nešto što je duže od dve linije teksta  Cheesy)
Sačuvana

sanja
Global Moderator
Sr. Member
Van mreže Van mreže

***Forumas nedelje***

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #13 poslato: Decembar 01, 2009, 02:56:48 am »

@Dule
Haaaa... zaboravices Racetove integrale i fore iz fazone iz njih brze nego sto mislis. Za Krcu svaka ti cast ako jos bilo sta pamtis Smeško
Sačuvana
DUXI90
Full Member
Van mreže Van mreže

***Forumas nedelje***

Pogledaj profil WWW
« Odgovor #14 poslato: Decembar 01, 2009, 10:14:43 am »

Za Krcu svaka ti cast ako jos bilo sta pamtis  Smeško

Citat: Krca
Jesi čula za stek? Funkcije push i pop?
Dobro, ako nisi čula, možeš li da pretpostaviš šte rade? .....
A da li ti znaš šta je to pop-corn?

Kako zaboraviti?!

Šalim se, Krcino gradivo je meni bilo dosta interesantno jer volim taj low-level programming, nekako je hardcore (macho Zelenko) a već na prvoj godini ovde na ETF-u imaš toga (tj. mnogo uprošćeniju verziju onog MC68020, ako to može da bude, a sad sam video da može).
Sačuvana

Stranice: [1] 2
  Štampaj  

Prebaci se na:  

Naslov Započeo Odgovora Pregleda Poslednja poruka
Provale na casu - profesori i ucenici « 1 2 3 4 » SSpin 49 10525 Poslednja poruka Mart 06, 2010, 01:38:13 pm
Ljubica_94
Novih 113 provala sa casova - yeah :-D « 1 2 » SSpin 21 4956 Poslednja poruka Oktobar 29, 2009, 12:49:05 pm
IgorDelija007
E-Book Buda Da King 9 3478 Poslednja poruka April 07, 2008, 09:22:01 am
Anja
Ex-Yu Hip Hop Igrutin 6 2454 Poslednja poruka Septembar 19, 2008, 03:20:35 am
andrijana
Danny Byrd [Hospital Records, London UK] u Feedbacku 14.03.08. Zoe_Jane 7 2056 Poslednja poruka Mart 02, 2008, 08:50:44 pm
Zoe_Jane
Pokreće MySQL Pokreće PHP
Oficijalni sajt Gimnazije Svetozar Markovic iz Nisa