slide-1.jpg slide-2.jpg slide-3.jpg slide-4.jpg slide-5.jpg slide-6.jpg

slide-1.jpg

slide-2.jpg

slide-3.jpg

slide-4.jpg

slide-5.jpg

slide-6.jpg

PreviousNext

Etno sekcija

Etno sekcija 1Etno sekcija gimnazije "Svetozar Marković" postoji od 2010. godine.

Naša škola je učestvovala u projektu društva za razvoj dece i mladih "Otvorenog kluba" iste godine, kada su profesori informatike i geografije obučeni za rad na projektu i kada je uspostavljena saradnja sa školom "Car Simeion Veliki " iz Vidina u Bugarskoj.

U okviru projekta su održane dve etno izložbe - jedna u Nišu, dok je druga bila u Vidinu.

Učesnici etno sekcije su nekoliko puta imali izlete van Niša i posetili su etnografski muzej u Pirotu, sela Belopalanačke opštine, kao i sela u okolini Niša radi sakupljanja i fotografisanja meterijala.

Etno sekcija 2Etno sekcija učestvuje i samostalno na etno izložbama od 2010. do 2013. godine, krajem oktobra meseca u Aleksincu.

Učenici Gimnazije uzimaju učešće na takmičenju za najlepši slavski kolač na Pekarskim danima u Aleksincu. Na ovoj manifestaciji 2010. Godine, naši učenici su osvojili drugo mesto.

Na festivalu nauke Nauk nije bauk 3 sekcija dobija svoj štand na kome izlaže prikupljen etno material od učenika skole.

Etno 3Aktivnost koja traje u kontinuitetu od 2010. godine je prikupljanje etno materijala, koji je izložen tokom cele školske godine u staklenom delu ormana škole na prvom spratu.

Mnogo mladih i ne zna da neki predmeti postoje i da su se koristili u prošlosti. To je bio i osnovni cilj organiziranja i rada ove sekcije, da u današnje tehnološki razvijeno vreme, mlade ljude upoznamo s nekim predmetima, koje će neki sigurno videti po prvi put u životu.

Jedan od nesvakidašnjih predmeta je iz zbirke našeg učenika Darka Kovačevića, koji kaže: “Tamo odakle je potekao (Podrinje oko Ljubovije), predmet se zove "makare" i služio je za pravljenje konopca kad je moj pradeda bio kao ja”.

Sekciju vode profesori Žaklina Eftimovski, Maja Burić i Milica Milosavljević.

Detalji

Kontaktirajte nas

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Unesite kod sa slike

Gimnazija "Svetozar Marković"

Ul. Branka Radičevića br. 1

18000 Niš, Republika Srbija

Tel./Faks: +381 18 254 396

Tel: +381 18 242 984

Web: www.gsm-nis.edu.rs

E-mail: gsm-nis@open.telekom.rs