slide-1.jpg slide-2.jpg slide-3.jpg slide-4.jpg slide-5.jpg slide-6.jpg

slide-1.jpg

slide-2.jpg

slide-3.jpg

slide-4.jpg

slide-5.jpg

slide-6.jpg

PreviousNext

Debatni klub

Debatni klub 1Ko smo mi?

Tragači za argumentima i tamo gde ih nema, mislioci, oni koji dele dobru energiju, borci za ideju, oni koji oduzimaju slobodu ćutanju, prijatelji.

Zašto debatujemo?

Zato što želimo da razvijemo veštinu vođenja otvorenog dijaloga i argumentovane rasprave; zato što želimo da svetu pristupimo kritički i kreativno.

Šta posedujemo?

Dobru volju, dobro raspoloženje, dobru ideju, dobru reč, dobar argument, dobru organizaciju.

Šta nam nedostaje?

Tišina.

Debatni klub 2Debatni klub GSM je osnovan 2008. sa zadatkom da poduči zainteresovane kako da oblikuju misao u reč, kako da zadobiju samopouzdanje i otvorenost za drugačije mišljenje. Ubrzo po osnivanju uspostavili smo saradnju sa mnogim debatnim klubovima Niša i Srbije. Uključili smo se u projekat Debate o ljudskim pravima (2008. – 2009.) čiji je nosilac bio Otvoreni klub iz Niša. Projektom „My Speech“ uspostavili smo razmenu debatnih klubova škole Valluascollege iz Venla u Holandiji i debatnog kluba naše gimnazije, čime smo proširili ideju o saradnji debatnih klubova i van Srbije. Članovi našeg kluba su u Holandiji učili kako se debatuje u Evropskom parlamentu, a već dva puta smo sa gostima iz Holandije debatovali u Nišu. Osmislili smo dnevni program muzičkog festivala Nisomnia 2011. godine; tri dana smo posvetili edukaciji mladih zainteresovanih za debatu i debatovanje. U okviru projekta „Mladi u dijalogu-Za i Protiv“ 2013. naši debateri su svoje argumente na temu: „I privatni fakulteti su OK“, izneli pred kamerama NTV.

Debatujemo na srpskom i engleskom jeziku u sledećim formatima: Karl Poper, Evropski parlament, Američki parlament, World school debate i slobodni stil debatovanja. U okviru projekta „My speech 2013“ osmislili smo dva nova načina debatovanja: Dokument debata i Teatar debata. Najzanimljivije teme o kojima smo debatovali su: "Parents should be given the right to access their kids Facebook accounts", "WikiLeaks should not be shut down",„Treba ukinuti sistem brojčanog ocenjivanja u školama“, „Severnoj Koreji treba zabraniti proizvodnju nuklearnog oružja“, „Srbija više dobija nego što gubi ulaskom u EU“, „GMO treba prihvatiti jer koriste čovečanstvu“, „U gimnazije Niša treba uvesti školske uniforme“,“Svoja prava svako treba da ostvaruje u svojoj državi“, „Kulturna dobra treba vratiti u zemlje porekla“.

Debatni klub 3Redovno učestvujemo u svim aktivnostima čiji je organizator naša škola: proslava Svetskog dana filozofije, javni časovi filozofije, svečanosti povodom važnih datuma, festival „Nauk nije bauk“. Međunarodna takmičenja na kojima smo učestvovali su: World School International Debate Championship Istanbul 2010. i Međunarodni festival kreativnog govorništva Budva Open 2013. Nakon što je Lenka Paunović, koordinator-učenik Debatnog kluba GSM za šk. 2013./14. godinu osvojila treće mesto na gradskom takmičenju u besedništvu na temu: „U božijoj stvari niko se ne sme sprečavati da ide svojim putem“, došli smo na ideju osnivanja Besedničkog kluba GSM. Besednički klub neguje ideju lepog i jasnog govora i argumentovanog govorništva. Izučavamo tehnike govora i kretanja na sceni, pišemo besede i hrabrimo jedni druge. Mnogi od nas nisu u klubu zato što jesu dobri govornici, već zato što to žele da postanu.

Debatni klub vode:
Bojana Golubović (trener)
Ivana Babović (podrška za engleski jezik)
Dušica Simić (podrška za engleski jezik)
Žaklina Eftimovski (koordinator projekta „My speech“)

Detalji

Kontaktirajte nas

This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net) Unesite kod sa slike

Gimnazija "Svetozar Marković"

Ul. Branka Radičevića br. 1

18000 Niš, Republika Srbija

Tel./Faks: +381 18 254 396

Tel: +381 18 242 984

Web: www.gsm-nis.edu.rs

E-mail: gsm-nis@open.telekom.rs